Delavnica Maori Haka plesa; Toroa Aperahama

Delavnica je iz 22.-24. aprila prestavljena na 3.-5. junija. Se opravičujemo za spremembo.

Dobrodošli na tej intenzivni delavnici ‘Bojni krik’, ki temelji na konceptu Maorskega HAKA bojevniškega plesa.
To avtentično Hako je ustvaril in jo poučuje maorski starešina Toroa Aperahama iz Nove Zelandije.
Delavnica je namenjena tako za moške kot za ženske.
Toroa ponuja edinstvena priložnost, da se naučite tega močnega in unikatnega bojevniškega plesa.
Haka ples se izvaja s polno koreografijo in enotnostjo v maorskem jeziku, ter v našem domorodnem (slovenskem) jeziku.

Delavnica nam bo pomagala se ponovno povezati s svojimi koreninami in svojo identiteto, ter pomagala odkriti moč našega domorodnega jezika.

Spoznali boste filozofijo, izvor, pomen in svetost Hake plesa, vključno z rituali pred in po plesu. Delavnica je nastala zaradi zahtevnega časa, v katerem trenutno živimo. Omogoča nam, da lahko v varnem okolju sprostimo lastne frustracije, jezo in strah, nakopičena bremena in podobno. Toroa vam bo pokazal, kako te energije preusmeriti v pozitivni pogled na situacije in svet okoli nas.
Prebujali bomo notranjo motivacijo, moč in harmonijo za svoja lastna življenja.

Spoznali boste SVOJ osebni ples moči. Na vse Hake, ki jih je napisal Toroa Aperahama, močno vpliva njihova maorska tradicija. Ti so torej zunaj tradicionalno zaščitenih običajev in protokolov in služijo osebni povezanosti udeležencev z NJEGOVO kulturo in NJEGOVIMI predniki. Spoštovanje maorskih običajev je tukaj najpomembnejše in ga Toroa Aperahama skrbno ohranja. Celotna delavnica bo potekala v maorskem tipičnem odprtem, zaščitenem prostoru, ki omogoča osebne procese.

»Tradicionalni maorski ples Haka iz Nove Zelandije je sveti obred, ki jih je treba zaščititi in varovati, zato le tega ne bom učil. So darilo naši deželi, TANGATA WHENUA – Ljudje dežele.
Vendar pa koncept motivacijskega, združljivega in močnega bojnega krika ali plesnega rituala velja za vse ljudi. Ne vidim nobenih meja ali držav, vidim samo različna plemena in kulture na tem svetu. Vsako pleme bi bilo treba ponovno povezati s to avtohtono močjo.” – Toroa Aperahama

»Nisem tukaj zato, da bi vas naučil svoje kulture, ampak zato, da vas ponovno povežem z vašo lastno kulturo. Prepričan sem, da so imeli tudi vaši predniki močne rituale, kot je Haka, to znanje je shranjeno v vaši DNK. Ni izgubljeno, gre le za ponovno odpiranje vrat temu znanju.” – Toroa Aperahama

Kdo je Toroa Aperahama?Toroa Aperahama je maorski starešina iz Nove Zelandije, ki ga je njegova ljubljena babica Te Wharehau vzgojila in učila tradicionalnih plemenskih načinov svojih prednikov. Modrost, ki jo je delila prek ustnega izročila Maorov, velja za sveto znanje. Toroa je tudi tradicionalni maorski rezbar žada, kosti in lesa, njegove rezbarije segajo od majhnih obeskov do velikih izrezljanih umetnin. Pri izdelavi teh rezbarij dovoli Duhu in kamnam ali kosti, da ga vodijo, kaj naj ustvari.

KDAJ:
petek 3. junij med 18:30 in 21:00 – uvodni večer
sobota 4. junij med 10:00 in 17:00 uro – prvi dan delavnice
nedelja 5. junij med 10:00 in 17:00 uro – drug dan delavnice

LOKACIJA; Ljubljana oz. njena okolica (točna lokacija bo sporočena naknadno)

CENA: okvirna cena 180€

Datum

Maj 17 2022
Expired!

ČAS

6:30 pm - 6:30 pm