Dihalne tehnike za zdravje, prebujanje in osebnostni in duhovni razvoj

Dihanje je ena izmed najbolj naravnih in prvobitnih življenjskih funkcij živih bitij.

Iz mnogih znanstvenih raziskav zadnjih 70 let vemo, da je dihanje ključno za fizično, čustveno in psihično, energetsko, duhovno zdravje, ravnovesje in prebujanje.
Pomembno je kako dihamo; na kakšen način dihamo preko celotnega dneva (tudi ponoči), ter kako dihamo ko si zavestno vzamemo čas za dihalne vaje.

Obstaja ogromno različnih načinov dihanja in vsak ima določene namene in učinke; za pomiritev, za fokus, za prebuditev, samo aktivacijo, za spanje, za prebujanje čustev, umskega ravnovesja; za fizično, čustveno in psihično zdravje.

Dihanje je bilo vedno pomemben del mojega osebnostnega in duhovnega razvoja.

Več kot 20 let nazaj sem se učil predvsem energetskega dihanja, osredotočenega na pretočnost prane preko pranične cevi in Višjega jaza.

Zadnja leta pa sem se posvetil dihalnim pristopom, ki izhajajo iz načinov konkretnih dihalnih tehnik, ki vključujejo globoke in intenzivne načine dihanja. Ko se združita tako fizični, kot energetsko duhovni način so rezultati direktni, globoko in transformativni.

V javnosti ni znano, da posebne dihalne tehnike ne uporabljajo samo tisti, ki se ukvarjajo z npr. jogo, ter drugimi vzhodnjaškimi tradicijami, temveč najboljši profesionalni športniki, poslovneži, najbolj specialni vojaki (v Ameriški, Ruski vojski), psihoterapevti, izumitelji. Ljudje, ki so na svojih področjih najboljši in najuspešnejši. Vsi trdijo, da so jim vsakodnevne tehnike dihanja dale največji in najhitrejši učinek pri psihfizičnem (in čustvenem) ravnovesju in optimalnosti.

Znanstveniki so v laboratorijskih raziskavah ugotovili neverjetne učinke zavestnega dihanje, ter hkrati negativne učinke nepravilnega načina dihanja (V kratkem bom dodal opis znanstvenih dognanj o učinkih zavestnega dihanja).

Kaj se nam ob zavestnih dihalnih tehnikah zgodi:

• Pretočnost preko vseh plasti našega bitja
• Odpiranje telesa, vitalne energije, čustev in energetskega polja
• Sproščanje stresa, napetosti, bremen, nervoze, živčnosti…
• Umiritev živčnega sistema
• Uravnovešanje čustev in občutkov, ki so ostali ujeti v našem telesu in podzavesti
• Zgodi se nam globlje povezanost z našim telesom, podzavestjo, čustvi in umom
• Možnost globoke transformacije in katarze
• Povezanost z naravnostjo, primarnostjo in organskostjo našega bitja in življenja
• Pomaga umiriti telo, um, živčni sistem in emocije (pomaga pri tesnobi, depresiji, živčnosti, nelagodju in podobnim stanjem)
• Pomaga pri imunskem sistemu, zdravju, hormonih, itd.
• Pomaga pri mentalnem zdravju
• Poveča užitek, srečo, radost, mir in harmonijo
• Prebuja čutnost, senzitivnost, jasno-čutnost, jasnovidnost, jasno-slišnost

TEDENSKE DIHALNE DELAVNICE

Na tedenskih delavnicah različnih načinov dihanja bomo v prvem delu vadili različne pristope dihanja, ki so krajši in namenjeni različnim učnikom in rezultatom.

V drugem delu srečanja pa bomo opravili celovitejšo tehniko dihanja, ki poteka okoli 40 minut. Pri njen bomo uporabljali poleg dihanja tudi gibanje telesa, zvok (glas), dotik. Včasih bo dihanje namenjeno prebujanju in odpiranju užitka v našem celotnem bitju.

V kasnejših srečanjih bomo pri dihalnih praksah uporabljali tudi delo oziroma dihanje z elementi, z Zemljo in Nebom, dihanje na specifične aspekte in nivoje človeka in življenja, kot so npr. notranji otrok, naše sence, ljubezen in sočutje, mehkobo, nežnost, odpiranje v življenje in marsikaj drugega.

Tako se boste naučili in vadili dihalne pristope, ki jih boste lahko uporabljali preko celotnega dneva; ko se vozite v avtu, s kolesom, ko ste v službi, pri domačih opravilih in drugod. Ter daljše poglobljene načine dihanja za globljo osebnostno in duhovno transformacijo.

S seboj imejte:
Lahko oblačila za preobleči, tekočino, (joga podlogo in dekico – če niso dosegljivi v prostoru).

Za vodene prakse transformativnega dihanja mi pišite na email oziroma spremljajte koledar (dogodke).

PROGRAMI ZA RAZLIČNE SKUPINE
Pripravil sem program kjer se vključujejo različni pristopi dihanja skupaj z znanjem psihologije človeka, narave, nevro znanosti, biologije, celostnega poznavanja človeka, ter energetskega pristopa.

Programi so namenjeni ljudem:
– z fizičnimi težavami
– z čustvenimi in psihičnimi težavami
– poslovnežem
– za osebno in duhovno prakso
– za poglobljen stik samim s sabo

Pišite mi